Hundförsäkring

En komplett jämförelse av alla hundförsäkringar i Sverige

Välj bäst hundförsäkring - jämför pris och villkor!

Den här sidan är till för dig som vill ha hjälp att hitta bäst hundförsäkring till din hund. Att leta sig fram till det bolag som passar en själv är svårt, speciellt om du inte är insatt. Vi som driver sidan är själva djurägare och vet hur komplicerat det kan vara att hitta relevant information på hundförsäkringsbolagens hemsidor.

Därför har vi gjort vårt allra bästa för att göra det så enkelt som möjligt för dig att jämföra vilken hundförsäkring som passar dig. Vi listar de allra vanligaste försäkringsalternativen tillsammans med den viktigaste informationen så som ersättningsbelopp, vad som ingår i försäkringen och självrisk.

tre hundar hundförsäkring

Topplista Hundförsäkringar

2024

Lassie

  Omfattande försäkringsskydd
  Inga rasspecifika begränsningar
  Billiga djurförsäkringar
  Högt betyg på Trustpilot (4.7/5)

Vårt betyg9.3 poäng av 10
Maxersättning160 000 kr
Självrisk rörlig15 - 25 %
Självrisk fast0 - 3500 kr (365 dagar)
RabattUpp till 500 kr/år
Hedvig-hundforsakringar-587x350

Hedvig

  Högst veterinärvårdskydd
  Bäst pris av jämförda försäkringar
  365 dagar självriskperiod
  Saknar bindningstid
  Årlig hälsokoll ingår

Vårt betyg9.1 poäng av 10
Maxersättning160 000 kr
Självrisk rörlig0 - 25 %
Självrisk fast0 - 2 500 kr (365 dagar)
RabattEj rabatt

ICA Försäkring

  Trygga försäkringsvillkor
  Bra kundtjänst och hantering
  ICA bonus på hela premien
  Prisvärd hundförsäkring

Vårt betyg8.6 poäng av 10
Maxersättning150 000 kr
Självrisk rörlig15 - 25 %
Självrisk fast1500 - 3000 kr (130 dagar)
RabattICA bonus på hela beloppet

Varför hundförsäkring?

Det är lätt att fråga sig varför ska man teckna en hundförsäkring? Det främsta svaret är att utan en hundförsäkring så kan det bli dyrt, väldigt dyrt. Har din hund en hundförsäkring så slipper du till stor del att tänka på ekonomin vid behandling av din hund och kan istället tänka på djurets bästa.

Under de senaste åren har veterinärvården förändrats och blivit betydligt mer avancerad. I och med detta har också lyckligtvis vården för hundar blivit bättre. Det går idag att rädda liv vid långt fler olyckor och sjukdomar än tidigare. Att vården blivit mer avancerad betyder också att kostnaden för veterinärvården har gått upp.

Exempelvis är enligt Agria en av de vanligaste diagnoserna hos en hund livmoderinflammation och denna sjukdom kostar 20 389 kr att behandla. Ett svalt föremål hamnar strax över 30 000 kr i behandlingskostnad utan försäkring. 

Vilken är den bästa hundförsäkringen?

Den bästa hundförsäkringen 2024 är Lassie i vår jämförelse av över 10 försäkringsbolag. Hundförsäkringen får högst betyg av Konsumenternas samtidigt som den har ett bra pris, saknar rasspecifika begränsningar och har en av de högsta ersättningsnivåerna på marknaden. Lassie erbjuder tre olika försäkringsnivåer för olika skydd.

Tänk på att den bästa hundförsäkringen är individuell och beror på faktorer som din ekonomi och dina behov. Därför kan det vara bra att fundera på vilka villkor som du tycker är viktiga när det kommer till att välja en hundförsäkring.

Bäst hundförsäkring

Den bästa hundförsäkringen 2024 enligt Konsumenternas oberoende genomgång (även 2023) är Lassie (Stor) vinnaren med 4.7 av 5. Därefter kommer Hedvig och på tredjeplats en bit efter hamnar ICA. Lassie har generellt lite lägre priser och lång självriskperiod vilket gör försäkringen väldigt populär.

  • Lassie – Låga priser, lång självriskperiod och arbetar sjukdomsförebyggande
  • Hedvig – Konkurrenskraftiga priser, bra villkor och lång självriskperiod
  • ICA – Enkel försäkring med ICA bonus på hela premien

Hundförsäkring jämförelse

I tabellen jämför hundförsäkringar hittar du en jämförelse där vi har gått igenom det viktigaste delarna av försäkringen; omdöme, kostnad, medicin, självrisk, ersättningsbelopp och rabatt. Det kommer ge dig underlag för vilken försäkring som kan passa dig och din hund bäst.

bästa hundförsäkringen 2024

Jämför Hundförsäkringar

Information om jämförelsen

För att ta fram ett prisexempel har vi valt en av den vanligaste hundrasen i Sverige. Hunden Maja är en Labrador Retriver som är 13 månader gammal. Hundvalpsrabatten räknas inte med i priset, hon är också registrerad i SSK och kastrerad.

Maja är 13 månader och jämförelsen utgår från följande:

  Skyddsbelopp så nära 60 000 kr som möjligt
 Rörlig självrisk satt till 25 % eller närmaste procent
 Fast självrisk runt 1 500 kr

Bolag

Betyg

Kostnad

Självrisk

Belopp

Medicin

Ålder

Till försäkring

manypets

 9.3 av 10
Läs mer

380 kr/mån

Fast 1 500 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Standard

Upp till

6 000 kr

6 veckor
Ingen maxålder

Hedvig

 9.1 av 10
Läs mer

269 kr/mån

Fast 1 500 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Standard

Ingår

8 veckor
Ingen maxålder

ica hundförsäkringar

 8.5 av 10
Läs mer

548 kr/mån

Fast 1 500 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

agria hundförsäkringar

8.5 av 10
Läs mer

760 kr/mån

Fast 1 400 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Hundras

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

moderna hundförsäkringar

 8.4 av 10
Läs mer

478 kr/mån

Fast 1 200 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Dubbel

Ingår

6 veckor
Fram till 8 år

svedea hundförsäkringar

 7.8 av 10
Läs mer

427 kr/mån

Fast 2 000 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

folksam hundförsäkringar

7.6 av 10
Läs mer

369 kr/mån

Fast 1 800 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Folksam Mellan

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

sveland hundförsäkringar

7.1 av 10
Läs mer

434 kr/mån

Fast 1 800 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Sveland Favorit

Ingår

6 veckor
Fram till 7 år

if hundförsäkringar

6.6 av 10
Läs mer

441 kr/mån

Fast 1 500 kr
Rörlig 15 %

60 000 kr
If Stor

Upp till
6 000 kr

6 veckor
Fram till 6 ar

dina hundförsäkringar

6.4 av 10
Läs mer

304 kr/mån

Fast 2 000 kr
Rörlig 20 %

80 000 kr

Upp till
10 000 kr

6 veckor
Fram till 7 ar

* Prisuppgifterna är hämtade under december 2023. Hundförsäkringspriser är individuella och skiljer sig från fall till fall.

Vilken hundförsäkring är billigast?

Priset är helt individuellt

Vilken hundförsäkring som är den billigaste beror på vilken ras, självrisk och ersättningsbelopp du väljer. Även om priset är en viktig faktor att titta på så är det allra bästa att se på vad som ingår i försäkringen i förhållande till priset. Enligt Agria så finns det ett antal faktorer som påverkar vilket månadspremie som dem sätter, detta beror bland annat på följande faktorer i listan.

• Vart du står skriven
• Kön
• Vilken ras hunden är
 Val av självrisk och ersättningsbelopp
• Vilka tillägg du väljer

Hur fungerar en djurförsäkring för hunden?

Veterinärvårdsförsäkring

Grunden till din hundförsäkring kallas ofta för en veterinärvårdsförsäkring och ger ersättning vid olyckor och sjukdomar. Denna delen av försäkringen är viktigt att gå igenom för att säkerställa att du får ett så bra grundskydd som möjligt.

Det finns också mindre dyra försäkringsalternativ där endast olyckor ingår i veterinärvårdsförsäkringen men då brukar detta stå tydligt utskrivet.

djurforsakring-forklaring

Tilläggsförsäkringar

I de flesta fallen finns det också olika tilläggsförsäkringar som går att välja till på veterinärvårdsförsäkringen. De vanligaste alternativen är medicin, MR/CT undersökning, rehabilitering, tandförsäkring och användbarhetsförsäkring. I många fall ingår även vissa av de här alternativen redan i veterinärvårdsförsäkringen och behöver därför inte läggas till som ett tillägg.

Specialförsäkringar

Många försäkringsbolag har specialförsäkringar som är designade för specifika syften. Detta kan exempelvis vara en kennel- och hunduppfödarförsäkring där det går att försäkra hundarna redan från dag ett och som täcker dolda fel. Det finns också jakt- och jägarförsäkringar för den som använder hunden till detta.

Livförsäkring

En livförsäkring gör din försäkring ännu tryggare och är ett av de vanligaste tilläggen inom djurförsäkring. Försäkringsbolaget betalar ut en ersättning om din hund dör, avlivas, springer bort eller blir stulet.

Jämför hundförsäkringar - vad är viktigt att tänka på?

Veterinärvårdbeloppet är det belopp som avgör hur mycket ersättning du kan få från ditt försäkringsbolag varje år. Detta belopp brukar vanligtvis vara mellan 25 000 – 120 000 kr beroende på vilken försäkring du väljer. Skaffar du ett högt belopp har du råd med fler och dyrare komplikationer under ett år men det betyder också att försäkringspremien blir dyrare.

Självrisken delas in i två delar. Den rörliga självrisken är ett procentuellt belopp som du alltid betalar till veterinären beroende på hur hög vårdkostnaden blev vid ett tillfälle. Den fasta självrisken är istället en fast ersättning som du alltid betalar och detta belopp är samma oavsett hur mycket kostnaden har varit hos veterinären.

Självriskperioden är den period där du inte behöver betala flera fasta självrisker. Denna brukar vara mellan 100 – 365 dagar. Om du besöker veterinären för första gången så kommer självriskperioden sedan gälla därifrån.

I många försäkringar men långt ifrån alla ingår medicin. Medicinen ska vara veterinärordinerad för att den ska räknas med i försäkringen. Det finns också försäkringsbolag där medicin går att teckna som ett extra tillägg.

MR-, CT- och scintigrafiundersökningar är vanliga former av undersökningar för att se om din hund har en specifik sjukdom eller diagnos av en olycka. Det är vanligt att djurförsäkringen för hunden täcker detta men det brukar finnas ett maxbelopp. Då undersökningarna kan kosta relativt mycket så är det värt att ta detta i beaktning när du väljer försäkring.

I synnerhet om du har en hundras med en välkänd sjukdomshistorik kan det vara bra att titta i försäkringen om det finns några reservationer. Det är mycket vanligt att hundförsäkringsbolag frånsäger sig ansvaret för sjukdomar och skador som är överrepresenterat för den specifika rasen.

Det kan exempelvis vara andningsproblem för en Fransk Bulldog eller tandproblem för andra hundraser. Se med andra ord till att det inte är några specifika reservationer för just din hundras innan du tecknar försäkringen.

Rehabilitering är något som veterinären kan ordinera efter en olycka eller sjukdom. Vanligtvis så täcker försäkringsbolaget rehabiliteringen till ett visst belopp och under en förutbestämd tid.

Karenstiden är den tid det tar innan din nya försäkring börjar gälla. Med olika försäkringsbolag gäller olika karenstid men det är normalt att slippa karenstiden om du tecknar en hundförsäkring innan hunden är 4 månader samt har ett veterinärintyg som är nyare än 7 dagar.

En annan situation som det går att undvika karenstiden är om du byter försäkringsbolag. Karenstiden brukar vara 20 dagar men ej inkludera skador som uppstår på grund av olyckor utan endast sjukdomar.

Vad som räknas som ett dolt fel kan ibland vara lite svårt att förstå. Ett dolt fel brukar i normala fall vara när symptom märks av en sjukdom eller medfödd defekt som utvecklats innan hunden har sålts till dig som ägare men som inte gått att upptäcka förrän efter. Då har säljaren ett ansvar att ersätta dig för ett dolt fel.

Många försäkringsbolag tillåter inte hundar som är över 6-8 år att teckna en försäkring. Om du har en äldre hund kan det vara smart att se över vilka försäkringsbolag du kan välja för att sedan jämföra de olika alternativen. Ett av de populäraste alternativen är Svedea Hundförsäkring.

Vad kommer försäkringen egentligen att kosta? Det finns flera saker som påverkar priset på din månadspremie. Självrisken och ersättningsbeloppet samt vilken ras hunden är kan vara bland de viktigaste faktorerna som avgör priset på din månadspremie. Lättast är att räkna på kostnaden hos varje försäkringsbolag för att se vilken som är billigast eller bäst för dig och din hund.

Det gör det och en bra rabatt på försäkringen är alltid trevligt! Många hundförsäkringsbolag har rabatt om du tecknar en försäkring till en valp som är under 4 månader. Tänk bara på att rabatten ofta endast gäller det första året vilket betyder att det är viktigt att inte stirra sig blind på rabatten utan se på månadspremien utan den för att få en känsla vad försäkringen kommer att kosta i längden. På det stora hela är rabatten inte en så stor besparing.

Livförsäkring är en av de vanligaste tilläggsförsäkringarna och den ingår till och med i veterinärvårdsförsäkringen på vissa djurförsäkringsalternativ. Att ha en livförsäkring innebär att det går att få ersättning om hunden skulle råka ut för en olycka eller sjukdom så att den behöver avlivas. Då ersätter livförsäkringen marknadsvärdet för hunden.

Tänk bara på att livförsäkringen minskar med åldern och vid en viss ålder beroende på försäkringsbolag och ras försvinner livförsäkringen helt.

Det kan vara bra att veta att hundförsäkringar i allmänhet inte ersätter kastrering eller sterilisering i förebyggande syfte. En del försäkringar kan ersätta kostnaderna om det är medicinskt motiverat så som sjukdomar eller skador i fortplantningsorganen. Det kan bland annat handla om tumörer i testiklarna hos en hanhund eller livmodersinflammationer hos tikar.

De flesta försäkringsbolagen ger däremot en rabatt på premien om tiken är kastrerad eftersom att detta minskar risken för flera sjukdomar. Bland annat kan risken för juvertumörer minska väsentligt. Att försäkringsbolagen inte är med och betalar för kastrering och sterilisering är något som vi tycker är viktigt att belysa då det påverkar sjukdomsrisken väsentligt.

5 bra saker att tänka på när du väljer hundförsäkring

  Jämför olika försäkringsbolag

Det är viktigt att jämföra vilket hundförsäkringsbolag som passar dig bäst. Bara för att försäkringsbolaget är välkänt betyder det inte att det är det främsta alternativet. Priserna skiljer sig rätt mycket så ta din tid och titta igenom vad de olika alternativen har att erbjuda.

Vad ingår i försäkringen? Finns det några krav för att skaffa försäkringen och finns det några reservationer? På den här sidan har vi skapat en enkel lista för att du ska kunna jämföra de allra viktigaste faktorerna i de olika bolagen. När du har fått en känsla för vilket bolag som passar dig bäst så kan du gå vidare och titta närmare på försäkringen.

  Var inte rädd att ställa frågor

Var inte rädd för att ringa eller mejla kundtjänsten hos de olika försäkringsbolagen. De är vana vid att svara även på komplicerade frågor och finns där för att hjälpa potentiella kunder. Ring gärna flera försäkringsbolag för att se vad som skiljer och få en känsla för hur dem tar hand om sina kunder.

  Välj försäkring utifrån ras och användningsområde

Det varierar mellan olika raser och hundförsäkringsbehov. Exempelvis så kan Labrador Retriever och andra något större hundar få problem med leder när dem blir lite äldre medan en Fransk Bulldog kan få problem med andning och ögon. Därför är det också viktigt att se till att det inte finns några rasspecifika restriktioner som påverkar just din hundras i försäkringsvillkoren.

En annan sak som kan vara viktig att tänka på är användningsområdet för hunden. Är det en Tysk Schäferhund som används i arbetet så kan det vara bra att ha en användbarhetsförsäkring som ger ersättning om det skulle ske något så att inte hunden kan användas i arbetet. För en Jämthund som används till jakt så kan en jaktförsäkring i vissa fall vara bättre eftersom den är anpassad till skador som kan uppkomma just vid jakt.

 Välj självrisk efter ekonomi

En lägre självrisk betyder att det kommer att kosta mindre när du besöker veterinären. Det betyder också att försäkringspremien kommer att gå upp. Vill du betala en lägre månadspremie så ska du ha en hög självrisk, men då kan du också få räkna med att betala lite mer om något inträffar, se till att ha en buffert för detta.

Om du istället har en låg självrisk så vet du att du kommer få en billigare slutkostnad av veterinären vid potentiella olyckor och sjukdomar.

  Teckna hundförsäkringen i tid

Genom att teckna din försäkring tidigare så kan du få många fördelar. Många rabatter är så kallade valprabatter som endast ges om hunden är under en viss ålder vanligtvis 4 – 6 månader.

En annan fördel är att du slipper karenstiden för dolda fel om du tecknar hundförsäkringen inom en viss ålder och har ett nytt veterinärvårdsintyg. Sist men inte minst så slipper du att oroa dig om det skulle hända något innan du tecknat försäkringen.

En sida för dig som är hundägare

Den här sidan är till för dig som redan är eller är påväg att bli hundägare. Vi strävar efter att så enkelt som möjligt presentera de olika försäkringsalternativen på den svenska marknaden så att du kan fatta ett välinformerat beslut. Genom att lista alla försäkringsbolag och de viktigaste sakerna som ingår i försäkringarna så försöker vi på ett enkelt sätt ge dig en överblick i vilken försäkring som är bäst för dig.

favicon djurforsakring.se
Djurförsäkringen
Logo